Україна, Івано-Франківська обл
Богородчанський район с. Підгір'я

Прокласти маршрут
Страус
Назва: Страуси
Місце поширення: Африка

Страуси – це дивовижні птахи, що не схожі на інших пернатих. Максимальна швидкість, яку здатні розвинути страуси, становить близько 95 км/г. При цьому вони можуть під час бігу повертати, навіть не пригальмовуючи. Одне страусине яйце важить більше кілограма.

Цікаві факти про життя страусів

● Страус — найбільший птах у світі, його зріст досягає 2,7 м, а вага — 150 кг.

● Цей птах не літає — занадто велика вага, слабкі грудні м’язи і крила. Зате він чудово бігає, розвиваючи швидкість до 70 км\год. У цьому йому допомагають двопалі лапи, що не мають аналогів серед птахів.

Серед усіх двоногих сухопутних істот саме страуси є найшвидшими. Під час бігу вони переміщаються величезними стрибками, за один такий стрибок долаючи 3–5 метрів.

● Більшість сухопутних бігунів, наприклад, гепарди або зайці, можуть підтримувати високу швидкість лише на короткій дистанції. А ось страуси здатні швидко бігти досить тривалий час.

● Всупереч поширеній думці страуси не ховають голову в пісок. Вони розпластують по землі шию й голову щоби бути менш помітними, і це виглядає, як спроба сховати голову в землю. Якщо до страуса в такому положенні наблизитися, він миттєво схоплюється і втікає.

● Очі в страуса є найбільшими серед птахів — приблизно 5 сантиметрів у діаметрі. Навіть мозок у них менший.

● Страуси аж ніяк не вегетаріанці. Вони охоче включають у свій раціон різних дрібних тварин та комах.

● Страуси живуть групами. На одного самця припадає приблизно по 2–3 самиці. Вони всі відкладають яйця в одне гніздо. Потім по черзі висиджують їх.

Шкаралупа яєць страуса здатна витримати об’єкт масою до 15 кг.

● Страусята вилуплюються абсолютно безпорадними, перші кілька годин вони навіть голову підняти не можуть. Тільки через дві доби після народження вони можуть ходити. Не з усіх яєць вилуплюються пташенята. Тоді самиця розбиває зіпсовані яйця — вони приваблюють мух, які служать кормом для малечі.

● Страуси можуть довго обходитися без води, оскільки їм достатньо вологи, одержуваної разом із їжею. Але п’ють при нагоді страуси охоче, і купатися теж люблять.

● На страусах можна при бажанні їздити верхи, але тільки на самцях, тому що вони більші й сильніші.

● Інколи страуси ковтають камінчики й пісок, це допомагає краще перетравлювати їжу, оскільки камені, потрапивши в шлунок, просто її перетирають.

● На відміну від інших птахів, страуси намокають під час дощу. Їх пір’я не мають водовідштовхувального покриття, оскільки в цих істот немає залоз, що виробляють необхідну речовину.

● Страуси — справжні довгожителі серед пернатих. Вони можуть прожити до 80 років.

У Стародавньому Єгипті символом справедливості був знак, який зображував перо страуса. Це пов’язано з тим, що у нього стрижень ділить перо навпіл, тоді як перо інших птахів поділяється на вужчу та ширшу частини, а отже «несправедливо».

Оголошення в зоопарку: «Страусів не лякати. Підлога – бетонна»

Поширити:

Як добратись
до Парку історії землі?

Google Maps

GPS: 49.2740403N, 16.9978886E |N49° 16' 26.545", E16° 59' 52.399"

Аеродром "UNDERHILL"

Літаком на аеродром "Underhill" в Підгір'ї

Поїздом

Cтанція Івано-Франківськ, а далі до с. Підгір'я

Автобусом

Рухайтесь в напрямку Богордчан до с. Підгір'я

Контакти

Україна · Івано-Франківська область,
Богородчанський район с. Підгір'я

Графік роботи:
Пн - Пт 10:00 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 21:00